OPINIE EKSPERTÓW OPINIA INSTYTUTU ŻYWNO¦CI I ŻYWIENIA W SPRAWIE DIETY "OPTYMALNEJ" Od co najmniej 30 lat lansowany jest w Polsce i w niektórych innych krajach sposób żywienia charakteryzuj±cy się drastycznym ograniczeniem spożycia węglowodanów przy spożyciu białek i tłuszczów w dowolnych ilo¶ciach. Dieta taka polecana [...]
[...] i / lub wielkość oszukanych posiłków powinna być zminimalizowana, gdy masz 15-20% tłuszcz. Zasadniczo, reguła jest taka: Im grubszy jesteś, tym bardziej prawdopodobne, że nadmiar kalorii będzie magazynowany pod postacią tłuszczu, a nie masy mięśniowej. Tak więc, jeśli jesteś gruby, zminimalizuj objadanie. Jeśli chodzi o oszukane posiłki [...]
[...] ludzi z nadwagą i otyłych), mózg przestaje na leptynę reagować. Wystarczy jednak, że wzbogaci się dietę w kwasy omega-3, a usprawni się pracę mózgu i zapobiegnie wytwarzaniu nadmiaru leptyny. Omega 3 wpływają również na tworzenie mitochondriów w komórkach tłuszczowych, gdzie zgromadzony tłuszcz jest spalany w celu uzyskania energii a także [...]
[...] organizmie "po równo". Użyłem cudzysłowia bo wszystko to jest zależne od naszych genów (pośrednio) i hormonów, ale o tym potem. Tak więc więc, przejdźmy do sedna. Jak spalić nadmiar naszego tłuszczu? Otóż jest na to wiele metod i wiele szkół, ale wszystko opiera się na pewnych filarach. Po pierwsze i najważniejsze DIETA. Bez niej nie ma niczego, [...]
[...] jest stosunkowo łatwo osiągnąć zdrowo sie żywiąc (proponuje przeliczyć swoja dietę). Drevon ( również jeden ze zwolenników teorii o szkodliwym działaniu nadmiaru nnkt w diecie) twierdzi żę optymalnym będzie proporcja omega-3/omega-6 jak 1:3, lub 2:7,5. Według najnowszych norm europejskich ( Nutrient and Energy [...]
Witam, pomyslalem ze moze przyda sie niektorym troche informacji, lato odchudzanie, mysle ze temat na czasie :) Nadwaga lub otyłość to problem znaczącej części społeczeństwa. W ich rozwoju dgrywają rolę zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Przyczyną otyłości może być duży apetyt i wtedy konieczne jest znalezienie skutecznego sposobu [...]
[...] często posiadają negatywny wpływ na stan naszego zdrowia. Z jednej strony głodówki wydają się być całkiem logicznym i uzasadnionym postępowaniem w walce z nadwagą. Jeżeli nadmiar jedzenia odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, to drastyczne ograniczanie liczby spożywanych kalorii powinno zdecydowanie uszczuplać jego zapasy? Czy jednak tak [...]
[...] w mięśniach, jakim jest glikogen. W czasie wysiłku glikogen przetwarza się w glukozę, a ta spala się uwalniając energię niezbędną dla skurczu mięśni. Po zakończeniu wysiłku nadmiar glukozy ulega ponownie przemianie w glikogen. Toteż po skończonym wysiłku poziom cukru u osób chorych na cukrzycę, jak też i u zdrowych wyraźnie się zmniejsza. Jaki [...]
[...] różne diety odchudzające i głodówki. Nadmiar: Spożywanie żywności bogatej w cynk nie stwarza zagrożenia jego przedawkowania ponieważ cynk nie kumuluje się w tkankach a jego nadmiar jest wydalany z kałem oraz w niewielkich ilościach z moczem. Nadmierne spożycie cynku jest związana przede wszystkim z wtórnym deficytem miedzi i nie wywołuje objawów [...]
[...] masy mięsniowej (oczywiście są wyjątki od tego przedziału) Tłuszcz-1g.Tutaj bardzo ważne są odpowiednie proporcje.Pamiętajmy o tym,iż w naszej diecie najczęściej mamy nadmiar kwasów omega 6 i 9,a niedobór omega 3. Co dalej? Obserwuj swój organizm i dodawaj/odejmuj w zależności od reakcji organizmu.Pamiętajmy o tym,że każdy z nas jest inny. [...]
Witam, znalazlem fajny artykulik nie wiem czy byl ale napewno wart przeczytania --------------------------------------------- Nadwaga lub otyłość to problem znaczącej części społeczeństwa. W ich rozwoju dgrywają rolę zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Przyczyną otyłości może być duży apetyt i wtedy konieczne jest znalezienie [...]
[...] z genów SIRT ma leczyć cukrzycę typu 2. Kolejnym fragmentem naszego DNA interesującym badaczy jest gen kodujący dysmutazę ponadtlenkową, czyli enzym wymiatający z organizmu nadmiar wolnych rodników. Osoby, u których gen dysmutazy pracuje wydajniej, żyją o 20-30 proc. dłużej. To sporo, ale na razie rekord w dziedzinie wydłużania życia dzięki [...]
[...] stosunku do wzrostu. Cykliczna dieta węglowodanowa Najpierw zaczęto analizować mechanizm rozrostu mięśni pod wpływem wysokokalorycznej diety węglowodanowej. Okazało się, że nadmiar węglowodanów prowadzi do zwiększonego poziomu insuliny we krwi, a to z kolei wywołuje podwyższone ciśnienie osmotyczne wewnątrz komórek mięśniowych. Ciśnienie to [...]
[...] cukru we krwi. W toku ewolucji, jedną z funkcji insuliny było gromadzenie materiałów zapasowych. Wywodzimy się z czasów głodu i obżarstwa i jeśli nie umielibyśmy gromadzić nadmiaru dostarczanych kcal w czasach obżarstwa, nie byli byśmy w stanie przeżyć okresu głodu. A wiec żyjemy tylko dlatego że nasi przodkowie w toku ewolucji nauczyli się [...]
[...] 50 g białka podawanego w porcjach, najlepiej w okresie ok. 2 godz. po treningu (czyli w okresie intensywnego ukrwienia mięśni). Nadmierne spożycie białka nie służy zdrowiu - nadmiar białka zostanie spalony w procesach energetycznych lub przekształcony w tłuszcz. Odżywki mineralno-witaminowe są stosowane w postaci tabletek, napojów, często z [...]
[...] jajek. - Idiotyzm - denerwuje się pan Darek (były księgowy) - ja to się dopiero teraz czuję jak po viagrze. Wtóruje mu Walenty Hoduch, który przestał się cieszyć z nadmiaru swej seksualności. - Żona się wyprowadziła do drugiego pokoju - uśmiecha się chytrze zza grubych szkieł. - Zadręczyłem kobietę. Dzieci optymalnych też są [...]
[...] enzym lipazę - stymulujący lipogenezę (budowę tkanki tłuszczowej), a z drugiej strony hamuje powstawanie innego enzymu, który rozkłada tłuszcze (lipoliza). Krótko mówiąc, nadmiar insuliny, w każdej postaci sprzyja powstawaniu tkanki tłuszczowej, a z drugiej strony blokuje enzym "spalający" tłuszcze. Indeks insulinowy określany jest jako [...]
[...] cukry. Dzielą się na proste i złożone. proste to np. słodycze, czyli duża ilość cukru w jednej dawce, może wywołać jednorazowy szok w organixmie ale jest on krótkotrwały, nadmiar kalorii przyjmowanych w ten sposób szybko odłozy się w tłuszcz, organizm nie zdąży zagospodarować takiej dawki węglowodanów. Inaczej sprawa ma się z węglowodanami [...]
[...] który wpierw buduje mięśnie potem dopiero gubi tłuszcz. Bardzo często bolał mnie brzuch dochodziłam od czego. Zaczerpnęłam informacji w necie i doszłam do wniosku, że nadmiar błonnika mi nie służy- zamieniłam otręby owsiane na płatki, zrezygnowałam z kaw z mlekiem- po nich strasznie cierpiałam, utrudniały one w znaczący sposób trawienie. [...]
[...] kromki pszennego chleba (125 kcal) poziom glukozy wzrasta aż o 60%, w porównaniu z poziomem glukozy jaki osiąga się po spożyciu kromki żytniego razowca (115 kcal). Ponieważ nadmiar glukozy we krwi jest przerabiany na tkankę tłuszczową, wniosek był dla badacza oczywisty: chleb pszenny w porównaniu z pieczywem razowym jest o wiele bardziej tuczący [...]